Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Ako ošetrovať jantár a jantárové šperky

Ako sa mám správne starať o jantárové šperky a šperky vôbec? Toto je veľmi častá otázka.

Prinášame Vám niekoľko rád ako sa správne starať o šperky, aby Vám prinášali radosť čo najdlhšie.

Uchovávanie šperkov

V prvom rade sa môžete postarať o uložení jantárových šperkov. Šperky, ktoré nenosíte každý deň je najlepšie uchovávať v uzavretých priestoroch, napríklad v uzavretej krabičke. Je dobré, zabaliť každý kus zvlášť, tak sa vyhnete vzájomnému treniu povrchu kameňa. Môžete ich uložiť napríklad do šperkovnice ďalej od seba, aby sa šperky navzájom nedotýkali.

Nosenie šperkov

Pri nosení jantárových šperkov musíte pamätať na to, že nesmú mať priamy kontakt s čistiacimi prostriedkami. Jantár je kameň chemicky odolný, ale jeho povrch sa môže zakaliť vplyvom vonkajších faktorov. Pri bežnom nosení sa nemusíte o svoje šperky báť. Môžete ich spokojne nosiť pri každodenných činnostiach, kúpaní alebo športovaní. Samozrejme, pamätajte na to, aby ste ich nepoškodili mechanicky, napr. roztrhnutím náramku pri športovaní, alebo náhrdelníka pri česaní. Avšak sprej na vlasy alebo iné kozmetické prostriedky nastriekané priamo na šperky, by mohli ovplyvniť lesk šperku. Iná starostlivosť je o drevené šperky s jantárom. Tieto nepoužívajte v kontakte s vodou sladkou, slanou či chlórovanou. Odporúčame šperky odložiť pred kúpaním, plávaním, umývaním riadu a pod. Vyvarujte kontakt šperkov s chemickými látkami (sprej na vlasy, tužidlá, dezodoranty a iné). Drevo v šperku ľahko zmení svoje vlastnosti a môže sa poškodiť pri kontakte s týmito látkami.

Šperky môžu zmeniť svoju farbu, hlavne striebro po kontakte s ľudským potom, užívaním liekov a pod. Číre striebro sa môže zafarbiť, ale to znamená je veľmi kvalitné a čistením dosiahnete znovu jeho lesk. Nepodliehajte panike! Aj takéto šperky Vám môžu ešte dlho slúžiť, ak ich správne vyčistite s ohľadom na kameň. Ak kameň stratí lesk, napr. postriekaním sprejom na vlasy, jeho lesk obnovíte, ak naň kvapnete kvapku prírodného olivového oleja a vyleštíte.

Čistenie šperkov a iných predmetov s kameňmi

Jantárové šperky vyžadujú, tak ako aj iné šperky,  pravidelné ošetrenie. Kameň a nosič jantáru /striebro, zlato či iný kov/ utierajte suchou, mäkkou handričkou. Nepoužívajte handričky, ktoré sú matované alebo gravírované, mohli by šperk poškodiť. To isté platí aj pri ošetrovaní iných predmetov s jantárom, ako sú obrazy, lampy, či iných výrobkov.

Pri strieborných a zlatých šperkoch môžete použiť handričky na čistenie drahých kovov, ale musíte sa vyvarovať kontaktu handričky s jantárom a iným prírodným kameňom. Mohlo by dôjsť k zmatneniu kameňa.
Nikdy nečistite jantárové šperky a šperky s inými kameňmi pomocou tekutín na čistenie šperkov, pretože nie sú určené na udržiavanie a čistenie prírodných kameňov.

V princípe platí, ak sa o šperky staráte a s láskou ich nosíte, tak Vám to oplatia krásou a leskom.