Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Jantár

Jantár je vzácny, výnimočný a originálny kameň, ktorý dokázal v sebe uchovať krásu prírody spred niekoľko miliónov rokov.

Ako vznikol?

Jednoducho povedané, tento jedinečný polodrahokam je treťohornou živicou z ihličnatých stromov, ktorá po stekaní do mora a reakcii s morskou vodou vytvárala nádherné útvary. Počas toho, ako živica tiekla do mora, viazala na seba časti rastlín, hmyzu a iných organických látok. Tak sa uchovali poklady prírody staré niekoľko miliónov rokov. Farebné odtiene jantáru vo veľkej miere závisia od jeho vnútorného obsahu. Existuje množstvo zafarbení od čierneho až po biely odtieň. Ten sa nazýva aj „morskou penou“, pretože predtým ako sa živica dotkla mora, naviazala na seba najmenej látok a zachovala si tak číru alebo mliečnu farbu.

Kde sú náleziská jantáru?

Najväčšie náleziská Baltického jantáru sú na južnom brehu Baltického mora, na polostrove Sambian (Rusko) a pod dolným zálivom v meste Gdaňsk až k základni polostrova Hel.  Značné náleziská Baltického jantáru sú tiež v Ľublinskom regióne a západnej Ukrajine. Podobne ako  Baltický  jantár (Succinite) existuje na svete viac ako sto ďalších typov fosílnych živíc.
Najstaršie z nich sa nachádzajú v horninách skál (pred 230 miliónmi rokov), a hmyz žijúci v dobe dinosaurov možno nájsť v kriedových živiciach  (pred cca. 120 milióny rokov).

Kedy bol objavený?

Je to úžasné, že Baltický jantár sa ako dekoratívny materiál používa od doby paleolitu. Toto je pravdepodobne prvý kameň používaný v masovom meradle na tieto účely. Objavil sa v starovekej stredomorskej kultúre siahajúcej od Mykén až po Egypt, východne dorazil až do ďalekej Číny a Indie. Jantár bol mimoriadne cenený drahokam v antickom Grécku, Ríme a arabských krajinách, ako o tom svedčia archeologické nálezy.
Počas niekoľkých tisícročí sa stal legendárnym a veľmi rozšíreným dekoratívnym kameňom.

Práve jantár s uchovaným hmyzom bol inšpiráciu k natočeniu veľkofilmu Jurský prak. Kde bol v jantári zachovaný komár, o ktorom predpokladali, že je v ňom krv z dinosaurov.
Baltický jantár je drahokam a svedok života najmenej 40 miliónov rokov. Je skvelým materiálom pre výskum paleontológov, a významným kameňom pre záujmových obdivovateľov a zberateľov.

Na čo sa používa?

Dnes rovnako ako pred stáročiami, jantár je jedným z najrešpektovanejších a veľmi trendových okrasných  kameňov na svete.
Jantár je vzácnym dekoratívnym kameňom v šperkárstve. Originálne vypracované šperky s jantárom sú na svetovom trhu veľmi žiadané a hodnotené. Umelci ho používajú ako hodnotný a drahý komponent v bytových doplnkoch, ako sú lampy, sochy, svietniky, obrazy, sviečky a iné dekoratívne produkty. Umelecké diela z jantáru kedysi zdobili kráľovské komnaty. Svedkom čoho je známa Jantárová komnata.
Z výťažku z jantáru sa robia rôzne kozmetické prípravky ako sú krémy, mydlá, tinktúry a soli do kúpeľa.
Doma si môžete vyrobiť tzv. Jantárovú esenciu, ktorá je vhodná na potieranie boľavých miest pri rôznych chorobách a užívanie po kvapkách v malých množstvách. Jej používanie však nenahrádza lieky a liečivá používané v medicíne.

Pravý verzus falošný jantár.

Jednoznačná identifikácia Baltického jantáru sa získava dnes iba absorpčnou spektroskópiou. Zabezpečiť garanciu pravého jantáru, je nakúpiť ho v renomovanej firme, ktorá vlastní certifikát. Medzinárodná asociácia Amber nachádzajúca sa v meste Gdaňsk, svetového mesta jantáru, vydáva také ocenenia spoločnosti, ktoré slúži na nespochybnenie názoru používania pravého jantáru. Preto dovážame tovar len od certifikovaných rodinných firiem. Aj naše šperky boli náhodným výberom kontrolované práve týmto spektroskopom nachádzajúcim sa v Krakove v Poľsku. Takto sme zdvojnásobili kontrolu nášho tovaru a dodávateľov. O pravosti nášho jantáru sa môžete presvedčiť na našej stránke www.reblan.sk v kolónke certifikáty.