Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Ako zistiť pravosť jantáru

Jantár je mimoriadne vzácny polodrahokam s datovaním až niekoľko miliónov rokov. Jeho napodobeniny je veľmi náročné rozlíšiť voľným okom. Odborníci pracujúci s jantárom, využívajú na rozlíšenie špeciálne zariadenia a nástroje, ktoré dokážu určiť aj geografickú polohu, z ktorej daný kus jantáru pochádza. Našťastie, existujú cesty, ako si môžete v pohodlí domova overiť pravosť aj vy. Ponúkame vám zopár rád ako na to.

Alkohol

Pokvapkaním alkoholom, ostáva jantár nepoškodený. Jeho napodobeniny sa rozleptajú alebo sa na nich vytvoria viditeľné zmeny. Pozor vždy hovoríme o skúšaní na samotnom jantári, nie v kombinácií s iným kovom.

Hmyz

Akýkoľvek hmyz nachádzajúci sa v kameni musí byť tmavej farby. Iné zafarbenia poukazujú na nepravosť jantáru.

Horľavosť

Jantár je horľavý, a teda jeho zapálením vzniká príjemná živicová vôňa. Pozor, ale na takéto skúšanie, pretože poškodenie vplyvu tepla je nezvratné. V minulosti sa jantár dokonca využíval ako kadidlo. Napodobeniny jantáru, najmä tie plastové, vytvárajú horením nepríjemný zápach.

Slaná voda

Tento spôsob overovania pravosti je najznámejší a zároveň najjednoduchší. Budete potrebovať iba vodu a soľ. Do pohára si nalejete 2dcl vody a pridáte 2 až 3 lyžice soli, následne vložíte kameň do vody. Ak zostane na povrchu, je to znak pravosti a naopak. Avšak aj tu platí, že kameň jantáru s iným organickým zložením nemusí na hladine plávať, môže sa potopiť. Napriek tomu ide o pravý jantár. Samozrejme týmto spôsobom sa nedá overiť pravosť šperku ak je jantár v kombinácii so striebrom alebo zlatom, alebo inými ťažšími materiálmi.

Spektroskop

Najpresnejším overovaním pravosti jantáru je overiť ho pomocou prístroja, ktorý sa nazýva Spektroskop. Najbližšie sa takýto prístroj nachádza v meste Krakov v Poľsku. Niektoré jantárové šperky ponúkané v obchode Reblan.sk boli náhodným výberom preverené práve takýmto Spektroskopom.