Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Cena jantáru

Jantár je vzácny polodrahokam, ktorého história je stará niekoľko miliónov rokov. Jeho cena sa neraz šplhá naozaj vysoko. Od čoho však závisí cena jantáru? Každý jantárový šperk, výrobok či samostatný jantárový nuget má svoju neopakovateľnú štruktúru, farbu a váhu. Samozrejme aj konečné spracovanie jantáru zohráva pri cene nemalý význam. Tieto vyššie spomenuté faktory ovplyvňujú jeho konečnú cenu.

Ak začneme farebnosťou, tak medzi najviac cenené patrí žltý, mliečny a červený odtieň jantáru. Prirodzený žltý a mliečny odtieň je nazývaný aj „morskou penou“, pretože tento jantár si na seba naviazal minimum organických látok a zachoval si čistú formu. Takýto mliečny jantárový odtieň si často aj obdivovatelia jantáru mýlia s iným vzácnym kameňom ako je napríklad opál.

Príkladom farebnej vzácnosti je jasný červený jantárový odtieň, ktorý však vzniká už upravovaním jantáru pod vplyvom tlaku a tepla. Je cenený pre jeho nádhernú vínovú farbu s priezračným prevedením. Tento jantárový odtieň sa mnohokrát osadzuje pre svoju vyššiu cenu viac do zlata ako striebra.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý rozhoduje a cene jantáru ako takom je váha. Nie každý zdanlivo podobný jantárový šperk alebo jantárový nuget váži rovnako. Každý kus má okrem svojho zafarbenia, štruktúry aj svoju hustotu. Jantár je na svetovom trhu predávaný na váhu. Samozrejme, že inú cenu za gram jantáru má jantár v koňakovom a inú v mliečnom odtieni. Preto ľahší a menší jantárový kúsok žltého jantáru bude mať vyššiu cenu ako väčší a ťažší jantár v koňakovom odtieni.

Veľkosť je ďalším z faktorov ovplyvňujúcich výslednú cenu za jantár. Každý kúsok v predaji má svoje opracovanie. Medzi najdrahšie patria jantárové kúsky zabrúsené do pravidelných tvarov ako sú kocky, elipsy alebo guličky.

Samostatná pozornosť čo sa týka ceny za jantár, musí byť venovaná unikátom. To sú tzv. jantárové inklúzie. Tie obsahujú organické, dobre viditeľné časti hmyzu. Pri týchto jantárových kúskoch sa cena za jantár vyšplhá astronomicky hore. Predsa len zachovaný hmyz v jantári je sám osebe unikátom.

Vzhľadom k vyššie uvedeným faktorom, ktoré ovplyvňujú cenu jantáru, môžu byť zdanlivo dva rovnaké šperky ponúkané za rôznu cenu. Vždy sa však treba mať na pozore pri veľmi nízkych cenách jantáru. Pravý polodrahokam si vždy drží svoju cenu.