Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Jantár v múzeách

Tentokrát vám chceme pozvať na prehliadku múzeí, kde má jantár svoje nezastupiteľné miesto. Na sever od našej krajiny sa jantár nachádza najbližšie hneď v úžasnom meste Krakov v Poľsku.

Staré mesto Krakova ukrýva malebné AMBER MUSEUM. V ňom nájdete mnoho jantárových cenností v podobe jantárového srdca, jantárovej lode alebo tváre Krista.

Neoddeliteľnou súčasťou je aj bájny voz a jantárovým nákladom. Múzeum okrem iného ukrýva veľa inklúzií a vzácnych jantárových kúskov. Pri vchode vás privíta bohatá ponuka jantárových šperkov od najlepších výrobcov jantárových skvostov.

Prechádzkou po tomto mieste objavíte pútavé vitríny, ktoré odhaľujú vznik jantáru. Odkrývajú jeho minulosť a farebnú škálu. Môžete nahliadnuť priamo nad inklúzie pod zväčšovacím sklom a vidieť na vlastné oči organicky poklad v podobe komára, mušky alebo pavúka ukrytého v jantári. Toto miesto je zaujímavé aj ďalšou zvláštnosťou a ňou je Spektroskop. Je to prístroj na zisťovanie pravosti jantáru.

Za poplatok si môžete váš jantárový šperk dať preveriť a na oplátku vám vystavia Certifikát pravosti. Zisťujú pravosť prírodného jantáru pochádzajúceho z oblasti Baltského mora. Len na okraj, aj naša spoločnosť REBLAN, vlastní Certifikát pravosti priamo z tohto múzea. Vybrali sme náhodne jantárový šperk priamo od výrobcu s certifikátom a dali si ho ešte preveriť týmto Spektroskopom. Výsledok bol ako inak, pravý prírodný jantár.

Po prehliadke múzea si môžete oddýchnuť pri výbornej káve priamo v múzeu.

Čerešničkou na torte je motýľ ukrytý v jantári, ale to je už o inom múzeu. Je ním Múzeum motýľov v Krakove. Má mimoriadne útulnú atmosféru. Nájdete v ňom množstvo druhov živých motýľoch, ktoré vám budú poletovať nad hlavou. Samozrejme, že ako múzeum ukrýva aj bohatú zbierku motýľov z celého sveta. A na tomto malebnom mieste sa hrdo pýši motýľ v jantári.

Keď pôjdeme ešte trošku na sever krajiny objavíme staré miesto s krásnou históriu. Je ňou Križiacky zámok MALBORK. Aj tento ukrýva jantár v jeho naturálnej podobe.

Cestou od mora do stredu Európy v jej srdci objavíte jantár aj priamo v Prahe. A to rovno v Národnom múzeu. Tu sa jantár nachádza v jeho naturálnom prevedení v niekoľkých odtieňoch. Je precízne zoradený a hrdo sa tu pýši jantár z Malajzie, z Kaliningradu, Jantarnyja. Má tu zastúpenie vzácny žltý jantár, medový aj v odtieni koňak.

Jantár je v mnohých múzeách v podobe šperkov alebo vzácnych nugetov. Dokonca aj v Rakúsku, múzeum cisárovnej SISI v Hofburgu ukrýva šperky z ónyxu a čierneho jantáru, ktoré nosila Alžbeta Bavorská k smútočným šatám po smrti syna Rudolfa. Neopakovateľným skvostom bola kedysi jantárová komnata, ktorá sa záhadne počas II. svetovej vojny stratila. Počas druhej svetovej vojny ju odviezli do Königsbergu – dnešný Kaliningrad, a od tej chvíle je jej osud neznámy. Po vojne bola podľa zachovaných fotografií a dokumentácie vyrobená jej nedokonalá kópia. O tom však už v inom blogu.

Vraví sa, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Tak odporúčame tieto úžasné miesta navštíviť a pokochať sa jantárovou krásou na vlastné oči.