Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Jantárová cesta

Jantárová cesta, ktorej história siaha až do praveku je určite zaujímavosť, ktorú by mal obdivovateľ jantáru poznať.

V minulosti to bola obchodná suchozemská cesta, ktorá spájala Jadrán s východobaltskými oblasťami. Smerovala od Jadránu cez Emonu v Ľubľane, Savariu, Carnuntum, Devín, Vroclav, Calisiu, Toruň a končila pri ústi rieky Visly. Najviac využívaná bola koncom 7.str. pred Kristom až do 5. storočia. Najväčší pohyb však na nej bol v 2. str.. Vtedy slúžila na diaľkový obchod Rímskej ríše a jej zveľaďovanie.

Na Slovensku viedla jej hlavná trasa cez Devínsku bránu, pozdĺž západných svahov Malých a Bielych Karpát. Taktiež sa používala aj alternatívna trasa cez Bratislavu a popod juhovýchodné svahy Malých Karpát, popri Dudváhu cez Čachtice a Váhu do Trenčína, odkiaľ vetva pokračovala Vlárskym priesmykom smerom k hlavnej trase na Morave.

Po jantárovej ceste sa prepravoval jantár z nálezísk v pobaltskej oblasti. Ale taktiež koža, kožušiny, perie a dobytok na juh, cenné výrobky zo skla, striebra zase na sever. Trasu a význam cesty dokladajú početné historické pramene a nálezy jantáru. Vo Vroclave sa našli 3 veľké sklady obsahujúce cez 2900 kg jantárovej suroviny.

Dôležitý význam jantárovej cesty dokazujú početné historické pramene a nálezy jantáru.

K ucteniu významnej úlohy jantárovej cesty v histórii a kultúre Európy bola vyrazená aj prekrásna oficiálna minca s unikátnymi parametrami, ktorá obsahuje skutočný baltický jantár.

V súčasnosti je Jantárová cesta predovšetkým európskou kultúrnou cestou a zabezpečuje výmenu kultúrnych hodnôt medzi Poľskom, Slovenskom, Maďarskom, Slovinskom a Talianskom. Umožňuje to medzinárodný projekt „Amber expedition“. / zdroj: Wikipédia, Slovenská mincovňa /