Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Odhalíme tajomstvo o pozlátených jantárových šperkoch

Pozlacované alebo zlatené jantárové šperky? Kto sa v tom má vyznať?
Tieto pojmy majú jeden zásadný rozdiel. Pozlacujú sa predmety.

Napríklad v chrámoch sa používajú predmety, ktoré sú zvyčajne pozlátené zlatom, ako sú kalichy, patény a iné. Dokonca aj strechy môžu byť pozlátené.
Napríklad v meste Krakov je na kráľovskom zámku Wawel krásna pozlátená strecha.

Zlatenie sa však používa pri šperkoch. Preto sa najčastejšie stretávame s pojmom pozlátené šperky. Môžu byť strieborné alebo z chirurgickej ocele. Úplne jednoducho rozpoznáme rozdiel medzi pozláteným jantárovým šperkom a zlatým.

Pozlátený strieborný šperk s jantárom má puncovú značku 925. Pričom zlatý jantárový šperk zo 14-karátového zlata bude mať puncovú značku 585. Obrovskou výhodou pozlátených jantárových šperkov je ich veľmi príjemná cena.

Účel zlatenia je estetický. Jantárové šperky vyzerajú honosnejšie a luxusnejšie. Zabudnime na mýty o jarmočných šperkoch s jantárom. V súčasnosti výrobcovia jantárových šperkov bežne do svojich kolekcií zaradzujú pozlátenú sekciu šperkov. Zákazník má tak širší výber jantáru a v konečnom dôsledku aj možnosti ako mať elegantný jantárový šperk za zlomok ceny zlatého šperku.

Možno si poviete, ale ako sa starať o pozlátené jantárové šperky? Úplne ich stačí ošetrovať ako zlaté šperky s dôrazom na ochranu pozlátenej vrstvy. Skladať ich pred manuálnou prácou a hlavne nepoškriabať. Dávať pozor, aby jantárové šperky neprišli do styku s chemickými čističmi. Pri kúpaní v mori je tiež dobré nechať ich na izbe, tak ako aj pri kúpeľných procedúrach. Ak sa však budete o svoje jantárové šperky dobre starať, dlho vám budú robiť radosť ako nové.