Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Šperky a voda

Chystáte sa na dovolenku a samozrejme, že si zbalíte aj svoje obľúbené šperky. Veď, kto by nechcel v lete dobre vyzerať. Ale, čo so šperkami pri vode? V princípe platí, že so šperkami sa kúpať môžete, len je otázka v akej vode.

Voda v kúpalisku obsahuje chlór, ktorý môže spôsobiť neželané zafarbenie šperku. Pri zlatých a strieborných šperkoch by ste sa nemali obávať poškodenia. Malé zafarbenie striebra neznamená, že sa musíte rozlúčiť s vašim klenotom. Stačí ho po príchode domov umyť čistou vodou, utrieť suchou hladkou handričkou a následne vyleštiť handričkou určenou na čistenie drahých kovov. Ak sa chystáte k moru platí, že šperky z drahých kovov morská voda nepoškodí, ale musíte ich po príchode na izbu skontrolovať a ošetriť ako pri kúpaní v bazéne. Pri jantárových šperkoch nemusíte mať obavy z poškodenia. Jantáru je morská voda veľmi blízka, pretože práve v nej sa udiala pred miliónmi rokov reakcia živice s morskou vodou, po ktorej vznikol unikátny polodrahokam. Obávať by ste mali skôr straty šperku v mori. Ak máte jantárové náramky, alebo jantárové prstene, ktoré sú vám trochu väčšie, radšej si ich pred kúpaním v mori nechajte na izbe. Mohli by vám pri kúpaní ľahko skĺznuť z ruky a nenávratne by ste o nich prišli. Ak by sa ale stalo, že jantár náhodou stratil svoj lesk, nevešajte hlavu. Kameň stačí jemne pretrieť olivovým olejom a vyleštiť.

Stále hovoríme o šperkoch z drahých kovov a s drahými kameňmi ako je napr. jantár. Ak by ste si chceli zaplávať a mali ako ozdobu šperky, ktoré sú napr. z medi, dreva, či šperkárskeho kovu, radšej si ich odložte na deku. Mohlo by dôjsť k nenávratnému zafarbeniu a následnému poškodeniu. Nikdy ale nezabúdajte na to, že ak používate v lete pri vode ochranné kozmetické prípravky, tie môžu reagovať s vodou a následne dôjde k zafarbeniu šperku. Takže šperk nemusí reagovať ani tak s vodou chlórovanou alebo morskou, ale s vaším potom a krémom, ktorý ste použili. Stále platí, ak sa o šperky budete starať, odplatia vám to leskom a iskrou.